Tag Archives: Photographers


Сантрофи од Гана за крај на 21-то издание на ОФФест 2022


Енергичниот млад деветчлен бенд Сантрофи од Гана го затвори 21-то издание на музичкиот фестивал ОФФест. Групата Santrofi, формиранa од басистот и продуцент Емануел Офори е длабоко инспирирана од highlife музиката на Гана во сите нејзини облици. Влијанијата се движат од возбудливиот, динамичен, гитарски, денс-ориентиран highlife од 70-тите, преку различните етно форми на highlife фанкот, па сè до полиритмичните битови и мелодии на популарниот afrobeat.

Santrofi @ OFFest 2022

Копнеж, носталгија и среќа во едно, Ненси Виеира на ОФФест 2022


Ненси Виеира е една од најпознатите уметнички што се имаат посветено на истражување на огромното музичко наследство на Кабо Верде, родната земја на музичката легенда Сезарија Евора. Ненси посветува огромно внимание на морна, национален музички стил кој како што и самата кажа на концертот од неодамна е прогласен од УНЕСКO како нематеријално наследство на човештвото. Ви препорачувам да ги гледате фотографиите по ред и за да ја доловите атмосферата можете да го слушате нејзиниот последен албум “Manhã Florida”

Nancy Vieira @ OFFest 2022

Марија Мацота од Италија како вовед во последната вечер од ОФФест 2022


Марија Мацота ги донесе звуците Јужна Италија за старт на последната вечер на 21-то издание на ОФФест. Таа е една од најзначјаните појави на музичката сцена во регионот Апулија во Италија. Марија Мацота ја освои публиката на ОФФест со нејзината искрена итерпретација полна со емоции и дарбата за раскажување преку музика. На настапот ја придружуваше Антонино Де Лука на хармоника.

Maria Mazzotta @ OFFest 2022

Колумбиските тропски велемајстори Лос Пиранас на третата вечер на ОФФест


Инструментална супергрупа од Колумбија Лос Пиранас во која учествуваат три музички визионери од Богота: Еблис Алварез, Марио Галеано  и Педро Охеда ги обединува  експерименталните можности на ритмите и звуците од Јужна Америка (кумбија, чампета, тропикалија, салса и други) со авант психо-рокот, даб минимализмот и „бодликавиот“ џез.

Los Piranas @ OFFest 2022

Мајсторот на африканската кора Балаке Сисоко и триото на Лукас Сантана на втората вечер на ОФФест 2022


Втората вечер на ОФФест 2022 започна со Балаке Сисоко од Мали кој е мајстор во изведбата на африканската кора. Потоа вечерета продолжи со  рафинираниот пост-тропикализмичен и боса-нова звук на триото на бразилскиот гитарист, пејач, композитор и продуцент Лукас Сантана.

Ballake Sissoko @ Offest 2022

Retrospective :: Arthur Tress


An accidental visit to Thessaloniki in March, where Macedonians like to spend their leisure time or do some shopping, lead me to really nice discovery of Museum of Photography in Thessaloniki and the exhibition of surrealist photography pioneer Arthur Tress.