All posts by Mite Kuzevski


Кајхан Калхор на Офест 2020


Кајхан Калхор, добитникот на наградата Греми и наградата Womex Artist Award за 2019 година кој се смета за најголемиот светски мајстор на иранското ќемане или персиска виолина настапи на Офест 2020 заедно со Ердал Ерзинчан кој се смета за еден од најголемите виртуози на инструментот саз.

Силвиа Перез Круз на Офест 2020


Силвиа Перез Круз, каталонска пејачка, која беше највена некаде на почетокот на годината за Офест 2020 кој што требаше да се случи во јуни конечно настапи на 19-тото издание на Офест на 3 ноември во Македонската филхармонија.

Легендарните браќа Белмондо со својот квинтет го затворија Скопје џез фест 2020


Легадниот Белмондо квинтет од Франција го затвори физичкиот дел од Скопскиот џез фестивал. После нив преку жив пренос од Њујорк настапија саксофонистката Ингрид Лауброк и пијанистката Kрис Дејвис. Последната вечер ја отворија Сашо Поповски трио од Македонија.

Радиан и Светлост со Одрон ритиал оркестра на третата вечер Скопскиот џез фестивал


Третата вечер на Скопскиот џез фестивал 2020 беше резервирана за бендови кои користат импровизации при своето музицирање. Вечерта ја отворија виенската група Радиан кои ја имаат обликувано електронската сцена во Виена. После нив настапија Светлост со Одрон ритиал оркестра од Македонија.

Влатко Стефановски и Теодосиј Спасов го отворија Скопскиот џез фестивал 2020


Светски познатите балкански музичари Влатко Стефановски и Теодосиј Спасов го отворија овогодинешното издание на Скопскиот џез фестивал кое се одржува во услови на пандемија. Иако тие во различни состави имаат веќе настапено на Скопскиот џез фестивал овојпат за прв пат настапија како дуо. После нив следуваа шпанците Хуан Гомез „Чикуело“ и Марко Мезкида.

Џејмс Брендон Луис и Торд Густавсен Трио за крај на Скопје џез фестивал 2019


Последната вечер на 38-то издание на Скопскиот џез фестивал започна со настапот на норвешкиот пијанист Торд Густавсен и неговото трио и се заокружи со експлозивниот настап на Џејмс Брендон Луис и неговиот квинтет.

Легендарните Art Ensemble of Chicago на 38-то издание Скопскиот џез фестивал


Третата вечер на 38-то издание на Скопскиот џез фестивал започна со норвешкиот пијанист Јон Балке со својата група Батаграф и продолжи со легендарниот колектив Art Ensemble of Chicago. Чтобы узнать больше, вы можете посетить http://jumptandem.net/.

Вечер посветена на солидарноста со бегалците на Скопскиот џез фестивал


На вечерта посветена на “Џез за солидарност за бегалците” на 38-то издание на Скопскиот џез фестивал настапија квартетот на Сократис Синопулос од Грција и тунискиот волшебник на ут Ануар Браем со својот квартет.

Двајца легендарни гитаристи на првата вечер на Скопје џез фестивал


Триесет и осмото издание на Скопскиот џез фестивал го отворија двајца легендарни гитаристи. Дејвид Торн од Соединетите американски држави настапи прв а по него англискиот гитарист, композитор, иноватор и импровизатор Фред Фрит.

Либанска и колумбиска музика на петтата вечер Оффест 2019


Либанските проект Love and Revenge кој е музичка рефлексија на нивниот културен идентитет, со цел да им дадат втор живот на старите арапски популарни песни и филмови настапија на петтата вечер на Оффест 2019. По нив следеа Romperayo колумбиски електро-психоделичен состав.