Category Archives: Concerts

Легендарните Art Ensemble of Chicago на 38-то издание Скопскиот џез фестивал


Третата вечер на 38-то издание на Скопскиот џез фестивал започна со норвешкиот пијанист Јон Балке со својата група Батаграф и продолжи со легендарниот колектив Art Ensemble of Chicago. Чтобы узнать больше, вы можете посетить http://jumptandem.net/.

Вечер посветена на солидарноста со бегалците на Скопскиот џез фестивал


На вечерта посветена на “Џез за солидарност за бегалците” на 38-то издание на Скопскиот џез фестивал настапија квартетот на Сократис Синопулос од Грција и тунискиот волшебник на ут Ануар Браем со својот квартет.

Двајца легендарни гитаристи на првата вечер на Скопје џез фестивал


Триесет и осмото издание на Скопскиот џез фестивал го отворија двајца легендарни гитаристи. Дејвид Торн од Соединетите американски држави настапи прв а по него англискиот гитарист, композитор, иноватор и импровизатор Фред Фрит.

Либанска и колумбиска музика на петтата вечер Оффест 2019


Либанските проект Love and Revenge кој е музичка рефлексија на нивниот културен идентитет, со цел да им дадат втор живот на старите арапски популарни песни и филмови настапија на петтата вечер на Оффест 2019. По нив следеа Romperayo колумбиски електро-психоделичен состав.

Fatoumata Diawara: Мојот микрофон е гласот на безгласните


На третата вечер од 18-то издание на Оффест настапи една од најпопуларните африкански вокали Fatoumata Diawara од Мали. Посветувајќи го концертот и својата музика на невидливите, безгласните и ранливите нејзината музика повикува на славење на различностите затоа што светот би бил досадно место без нив.

Басеку Кујате со бендот Н’гони ба ги пренесе звуците од Западна Африка


Басеку Кујате, основачот на електричниот нгони, со својот бенд Н’гони ба кој е прв бенд составен само со нгони инструменти настапи на втората вечер на Оффест 2019 пренесувајќи ги звуците од Западна Африка во Скопје.

Катрин Финч и Секу Кеита го отворија Оффест 2019


Катрин Финч и сенегалскиот кора мајстор Секу Кеита го отворија 18-то издание на Офест. После нив настапи македонскиот композитор, гитарист и пејач Крсте Роџевски заедно со едни од највозбудливите музичари на њујоршката џез-авангарда.